Waar Jean-Marie Pfaff gaat of staat gebeurt altijd wat. Vroeger was hij één van de beste en meest markante doelmannen ter wereld. Later schitterde hij als reallife soapster in De Pfaffs. Tegenwoordig zorgt hij als spreker voor reuring tijdens lezingen. 

Jean-Marie Pfaff als doelman 

Jean-Marie Pfaff brak in de jaren zeventig door bij het Belgische KSK Beveren. Na een kleine driehonderd officiële wedstrijden verkaste hij in 1982 naar Bayern München. Bij de Duitse club groeide hij uit tot één van de beste keepers ter wereld. In 1987 werd hij zelfs uitgeroepen tot dé beste. Naast deze persoonlijke onderscheiding sleepte de Belg met zijn teams veel eremetaal binnen. Met Beveren werd hij kampioen en pakte een beker en supercup. Met Bayern won Pfaff drie meisterschafts, twee DFB Pokals en twee supercups. Door zijn interviews maakte de strafschoppenspecialist ook naast het veld populair in Duitsland. Hij sprak de journalisten toe in steenkolenduits, dat soms meer op Nederlands dan op Duits leek. 

Verder speelde de doelman met de blonde krullen 64 interlands. Hij maakte deel uit van een gouden Belgische generatie. Zo werden de Rode Duivels tweede op het EK van 1980 en vierde op het WK’86. In 1989 keerde Pfaff voor even terug in zijn vaderland. Na een seizoen Lierse SK volgde nog een korte periode in Turkije bij Trabzonspor. Hier hing El Sympatico zijn handschoenen aan de wilgen. Eind jaren ’90 was hij nog even trainer bij KV Oostende, maar daar hield zijn trainersloopbaan ook op. 

Jean-Marie Pfaff als spreker 

In 2002 keerde Pfaff volledig terug in de spotlights. Tot aan 2012 werd hij samen met zijn familie gevolgd door een Belgische cameraploeg van VTM. De realitysoap De Pfaffs werd later door RTL ook uitgezonden in Nederland. Tegenwoordig geniet de kwieke zeventiger van een welverdiend pensioen. Wel geeft hij nog graag lezingen. Hierin heeft de oud-doelman het hart op de tong. Pfaff komt uit een gezin van twaalf kinderen en groeide op in een woonwagenkamp in Lebbeke. De spreker vertelt honderduit over de weg die heeft afgelegd van het kamp naar de internationale voetbaltop. Hij weet het verhaal op een aanstekelijke manier te vertellen en boeit zijn toehoorders van de eerste tot de laatste minuut

Omdat Pfaff vroeger met zijn vrouw een sportzaak heeft gerund, kan hij ook een link naar het zakenleven leggen. Daarmee is een presentatie zeer geschikt voor onder meer een businessclubmeeting of sponsoravond. Uiteraard geldt dit ook voor gewoon een gezellige avond in de kantine. Wil je direct een lezing boeken met Pfaff als spreker? Klik hier. Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op. VoetbalSprekers leeft op uitstekende voet met Jean-Marie en kan je daarom met alle zaken (zoals de tarieven) snel verder helpen.