In 2023 werd Maurice Steijn plotskaps één van de meest besproken personen in de voetbalwereld. In een lezing spreekt de oud-trainer van Ajax over het werken bij een topclub die in brand staat. Daarnaast vertelt de spreker op inspirerende wijze over zijn succesvolle periodes. Hoe behield hij bijvoorbeeld Sparta op miraculeuze wijze in de Eredivisie?   

Maurice Steijn als voetballer

Maurice Steijn was slechts zeven jaar oud toen hij aansloot bij de jeugdopleiding van ADO Den Haag. Als rasechte Hagenees kwam in 1993 een droom uit: hij maakte zijn debuut in de hoofdmacht. Steijn bleef tot 1999 in het Zuiderparkstadion en speelde bijna honderd wedstrijden voor ADO. Na drie seizoenen vertrok hij naar NAC Breda, waar hij in 2002 zijn voetbalcarrière afsloot.

Maurice Steijn als trainer 

Steijn keerde terug naar zijn geliefde Den Haag en gaf daar het startschot voor zijn trainersloopbaan. Hij werkte in de jeugd, als trainer van Jong ADO Den Haag en als assistent-trainer van het eerste. In 2011 kreeg hij zijn kans als hoofdtrainer. In 2014 ging de oud-middenvelder aan de slag bij VVV-Venlo. Daar leidde hij de Venlonaren in het seizoen 2016/2017 terug naar de Eredivisie. Steijn werd voor deze prestatie op persoonlijk vlak onderscheiden. Hij won zowel de Gouden Stier als de Rinus Michels Award. Het was overduidelijk dat Steijn de beste trainer van de Eerste Divisie was. 

In 2019 vertrok de Hagenaar naar de Verenigde Arabische Emiraten. Bij Al-Wahda FC maakte hij bijzondere dingen mee. Zo werd hij eens middenin een training door de sjeik van het veld geroepen voor een bespreking. De periode in het Midden-Oosten duurde niet lang. Dat gold ook voor zijn NAC-tijd. Al in het eerste seizoen diende hij zijn ontslag in. In 2022 haalde de coach een ware Houdini-act uit. Sparta stond vier wedstrijden voor het einde op de laatste plaats. Onder Steijns leiding behaalde de Kasteelclub liefst tien punten en bleef direct in de Eredivisie. Het volgende seizoen eindigde Sparta op een historische zesde plaats. 

Maurice Steijn als trainer van Ajax 

In de zomer van 2023 werd Steijn door Sven Mislintat aangesteld als hoofdcoach van Ajax. Daarnaast haalde de oud-technisch directeur een karrenvracht aan nieuwe en veelal onbekende spelers binnen. Zónder overleg met de trainer. Al snel bleek Steijn aan het roer te staan van een zinkend schip. Ajax belandde in één van de grootste crises uit de clubhistorie. Zowel op bestuurlijk als sportief vlak. Maurice Steijn probeerde op dappere wijze tot de laatste snik voor een ommekeer te zorgen. Dit lukte uiteindelijk niet en in oktober werd zijn contract ontbonden. 

Maurice Steijn als spreker 

“Steijn heeft bij alle clubs waar hij werkzaam was veel betere resultaten behaald dan vooraf werd verwacht. Hij heeft dus meermaals met zijn teams aangetoond een echte overperformer te zijn.” Dit waren de letterlijke woorden van Sven Mislintat en de reden om Steijn aan te stellen. Hoe wist Steijn bij kleinere clubs iets extra’s uit zijn teams te halen? In een presentatie geeft hij hier antwoord op. Daarmee legt hij ook paralellen naar het bedrijfsleven, waardoor een lezing van Steijn voor ieder bedrijf zeer inspirerend en motiverend is. 

Daarnaast vertelt Steijn over al zijn levens- en voetbalervaringen. De succesperiodes bij VVV en Sparta komen aan bod, maar ook de decepties bij NAC en Ajax. Hoe kwam ‘het mirakel van Het Kasteel’ tot stand? En wat gebeurde er allemaal achter de schermen bij Ajax? In zijn presentatie schroomt de VoetbalSpreker niet zichzelf bloot te geven. Ook niet bij vragen vanuit de zaal. Dit maakt hem een open en authentieke spreker, bij wie er veel ruimte is voor interactie met het publiek. Steijn komt niet alleen graag bij bedrijven langs, maar ook bij sportverenigingen. Hij is de ideale spreker om elk evenement, zoals een nieuwjaarsreceptie, vrijwilligersavond of businessclubmeeting onvergetelijk te maken. 

Tarieven 

Benieuwd naar de tarieven voor een lezing? Of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op. VoetbalSprekers heeft door onze uitstekende relatie met Maurice razendsnel de antwoorden paraat.