Michael van Praag als spreker boeken voor een lezing of presentatie. Eenvoudig via VoetbalSprekers.nl!

Michael van Praag

Michael van Praag is één van de bekendste sportbestuurders van ons land. Hij bouwde een schat aan ervaring op bij Ajax, de KNVB en de UEFA.

In zijn lezingen kan Van Praag honderduit vertellen over wat zich achter de schermen van het topvoetbal afspeelt. Dit maakt hem een geliefd spreker.

Van Praag als scheidsrechter en ondernemer

In 1963 begon Michael van Praag zijn carrière als KNVB scheidsrechter. Zestien jaar lang stond hij iedere week op het veld om amateurwedstrijden te fluiten. Vanaf 1980 ging hij als ondernemer aan de slag. Van Praag verkocht Duty Free elektronica artikelen op Schiphol en tien andere internationale luchthavens. Tot 2006 was hij aan het bedrijf verbonden. Deze achtergrond neemt Van Praag mee in zijn lezingen.

Van Praag als Ajax-voorzitter

In 1989 maakte Michael van Praag zijn entree in de voetbalwereld. Bij Ajax trad hij in de voetsporen van zijn vader Jaap, die tussen 1964 en 1978 voorzitter was van de Amsterdamse club. Door de juiste voorwaarden te creëren stond Van Praag aan de basis van Ajax’ terugkeer aan de wereldtop. In de veertien jaar dat hij voorzitter was werden onder meer de UEFA-cup in 1992 en de Champions League en wereldbeker voor clubteams in 1995 gewonnen. Daarnaast konden meerdere kampioensschalen aan de prijzenkast worden toegevoegd.

Van Praag bij de KNVB en UEFA

Op 27 augustus 2008 werd Van Praag gekozen tot voorzitter van de KNVB, als opvolger van de in april van dat jaar overleden Jeu Sprengers. In 2019 nam de Amsterdammer afscheid bij de nationale voetbalbond. 2016 was een memorabel jaar voor Van Praag. In dit jaar werd namelijk aan de tweede Jilis Bruggeman Penning aan hem uitgereikt. Dit wegens zijn verdienste bij de inzet van de KNVB tegen discriminatie van lhbt’ers in de voetbalwereld. Het tekent Van Praags rechtvaardigheidsgevoel.

In 2014 viel hij hiermee op tijdens een toespraak waarin hij toenmalig FIFA-voorzitter Joseph Blatter vroeg af te treden. Van Praag gaf een duidelijk signaal af klaar te zijn met de corruptie. In 2015 stelde hij zichzelf kandidaat voor het voorzitterschap en was daarmee een van Blatters uitdagers. Uiteindelijk werd Blatter tot grote vreugde van velen vervangen door Gianni Infantino. De Zwitser was bij Van Praags KNVB-afscheid in 2019 en zei: ‘zonder Van Praag was ik nooit president van de FIFA geworden.’ Het geeft aan wat de VoetbalSpreker teweeg heeft weten te brengen.

Van 2009 tot 2021 was Van Praag ook lid van het uitvoerend comité van de UEFA. Toen hij zijn functie neerlegde werd hij benoemd tot erelid van de UEFA. Het voorzitterschap kan Van Praag nog niet helemaal neerleggen. Tegenwoordig is hij onder meer nog voorzitter van de Nederlandse Sportraad.

Onderwerpen Michael van Praag

  • FIFA en UEFA
  • Ondernemen en voetbal
  • Sponsoring
  • Belangen in het voetbal
  • Leiderschap

Michael van Praag als spreker

Van Praag is onmiskenbaar één van de meest ervaren sportbestuurders die ons land gekend heeft. Hij is charmant en elegant, maar tegelijkertijd doortastend, rechtlijnig en overtuigd. Dit maakt hem tot een uitstekende spreker die boeiend kan aangeven hoe het is om een grote organisatie te leiden. Met zijn achtergrond als sportbestuurder én ondernemer kan Van Praag daarnaast vertellen wat het bedrijfsleven en de sport van elkaar kunnen leren.

Voor tal van evenementen, zoals een sponsoravond of businessclubmeeting, is een lezing van de oud-voorzitter daarom een grote aanwinst. In 2021 is zijn boek ‘achter de coulissen van het voetbal’ verschenen. Precies zoals de titel doet vermoeden staat deze vol met achtergrondverhalen, die Van Praag tijdens zijn presentaties graag deelt. Hierdoor is hij ook een geschikt spreker voor bijvoorbeeld een gezellige avond in de voetbalkantine of een nieuwjaarsbijeenkomst.

Kosten Michael van Praag als spreker

Vanwege het goede contact dat VoetbalSprekers met Michael heeft kunnen wij heel snel het kostenplaatje schetsen. Deze is onder meer afhankelijk van de lengte van de lezing. In een oriënterend gesprek bespreken nemen we graag de verwachtingen door.

Boek snel een lezing van Michael van Praag of neem contact met ons op voor meer informatie.

Check beschikbaarheid Michael van Praag

    Vul onderstaande gegevens in en wij laten je zsm weten of deze datum schikt!

    Bekijk ook onze andere sprekers:​